Medewerker Jaap Saller in de kijker

Team

Bij een dienstverlenend bedrijf als Induxx zijn haar medewerkers het belangrijkste kapitaal, het kloppende hart van de organisatie. We zetten hen dan ook graag eens in de schijnwerpers.

Induxx collega Jaap Saller in de kijker

Jaap Saller is PIM consultant. Hij vertelt ons hoe hij in onze sector terecht kwam en deelt zijn werkervaring tijdens deze moeilijke Covid-19 periode. Ben je benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan zeker verder!

Hey Jaap, hoe gaat het er mee?

Hey hey! Alles prima desondanks de abnormale omstandigheden. Ik heb zeker niet te klagen hier!

Fantastisch om te horen! Gezien deze “abnormale omstandigheden”, lukt het om van thuis uit te werken?

Ja, eigenlijk wel! Als PIM consultant zijn we dat natuurlijk wel al deels gewoon aangezien we vanuit onze klanten en takenpakket ook deze vrijheid hebben. Na een recentelijke verhuis was ik bezig om thuis in een afzonderlijke bureauruimte te voorzien. Grappig was dan ook dat mijn bureau net tijdens het eerste weekend van de lockdown (eerste golf) klaar was. De ex-badkamer heeft er aan moeten geloven, maar ik zit hier nu heel rustig Èn het werkt goed.

Gelukkig net op tijd! Het thuiswerken op zich lukt voor jou dus goed. Hoe zit het met de teamgeest & motivatie?

Best wel goed! We hebben met het voltallige team een remote cocktailavond & pokeravond gehouden, wat erg leuk was! Ik denk dat we vooral van geluk mogen spreken dat we met een behapbare teamomvang (10-tal werknemers) zitten. De interne communicatie gaat heel goed alsook onze samenwerking.

Na de eerste lockdown zijn we wel vrij snel terug op ons hoofdkantoor in Aalst geweest. We hebben daar een vrij grote ruimte ter beschikking wat er voor zorgt dat we op een veilige afstand van elkaar kunnen samenwerken. Je merkt op die dagen natuurlijk wel dat de motivatie net iets groter is. Voor COVID-19 ging iedereen meteen huiswaarts na een intensieve werkdag, nu zie je dat de meesten langer blijven om nog na te praten.

Sociaal contact geeft inderdaad een boost, je gaat met een glimlach en een positief gevoel naar huis. Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

Daar zal ik eens diep in mijn geheugen voor moeten graven! ? Eigenlijk ben ik er gewoon ‘ingerold’. Ik heb een Grafische en Digitale Media bachelor behaald aangevuld met enkele bijscholingen in business en IT. Logischerwijze ben ik gestart met werken binnen de sector van mijn studies. Vanuit die grafische wereld ben ik vrij snel in contact gekomen met alles wat met data te maken had. Meer specifiek ging het bijvoorbeeld om direct mail, personalized print en web to print applicaties. Die web to print apps zijn nu zeer gebruiksvriendelijk, toen was dat allemaal nog vrij nieuw. Mijn interesse en passie in PIM & MDM, het werk dat ik vandaag doe, komt eigenlijk meer vanuit een vroegere rol als product manager. Wanneer je een PIM systeem hebt binnen je bedrijf kan je heel wat zaken gaan automatiseren. Sinds ik hiermee bezig ben, begrijp ik de klant zijn/haar kant veel beter. Waar willen ze naartoe en wat willen ze bereiken?

Hoe ben je uiteindelijk bij Induxx terecht gekomen?

Voor ik bij Induxx begon was ik reeds 5 jaar actief als PIM consultant binnen de BeNeLux regio. De naam PhPro was me toen ook niet onbekend, want ik kwam hen regelmatig bij klanten tegen. Ze hadden een sterke interesse om met PIM-systemen en implementaties van start te gaan. Mijn allereerste aanraking met Akeneo vond plaats op een Belgento conferentie, en event dat nu niet meer bestaat. Dit betrof een soort Magento conferentie, mede georganiseerd door PHPro. Daar woonde ik per toeval ook voor het eerst een voorstelling van het Akeneo platform bij waarbij al snel duidelijk werd dat dit dÈ frisse wind binnen het PIM en MDM-landschap zou worden. Destijds (n.v.d.r. 2014) betrof dit Akeneo versie 1.0 terwijl andere PIM-systemen al vele product iteraties verder stonden, duidelijk een groot verschil. Een tijdje later (n.v.d.r. 2016) werd ik op gesprek uitgenodigd bij Induxx rond de oprichting van een nieuw bedrijf, later Induxx genaamd, met specialisatie rond Akeneo PIM. Ik twijfelde geen moment om met mijn huidige job te stoppen en 100% voor Induxx te gaan!

Erg mooi natuurlijk dat je zo dedicated aan Induxx bent. Wat is je functie binnen Induxx?

Als PIM consultant begeleid ik klanten van A tot Z in hun PIM traject. Van demo’s, workshops, analyses, go-lives to trainingen. Eigenlijk alles buiten de technische implementatie en development. Een PIM consultant bij ons kan breed gaan, ons domein wordt niet afgebakend om het zo te zeggen!

Leuk dat je van het hele PIM traject zoveel kent. Akeneo heeft vast geen geheimen meer voor jou! Zoals daarnet aangehaald zijn er meerdere PIM bedrijven/systemen op de markt. Waarin onderscheid Induxx zich van deze concurrenten?

Bij Induxx zijn en blijven we bescheiden. Wat Induxx uniek maakt, is dat de focus 100% op Akeneo specialisatie ligt en niet enkel bij uitvoerende consultants. Op beide domeinen, zowel binnen consultancy als development, hebben we ook veel ervaring opgedaan binnen e-commerce (Magento, Shopware…) & print. Onze ontwikkelaars zitten niet stil. Zij hebben uitgebreide ervaring met Akeneo integraties. Daarbij denk ik meteen aan tal van ERP’s, onze chili-plugin voor Akeneo-pim een web to print applicatie die wij ontwikkeld hebben… In mijn ogen maakt onze ervaring met zowel Enterprise als Community projecten (en klanten) ons uniek.

Dus eigenlijk zijn jullie ook continu bezig om Akeneo uit te breiden qua functionaliteit door integraties en nieuwe features te ontwikkelen?

Inderdaad. Onze klanten komen (en kwamen reeds) met tal van specifieke vragen en noden bij ons terecht. Dit schrikt ons niet af, het tegendeel is waar! Dergelijke vragen helpen ons om het platform te verbeteren. Het is een uitdaging waar we niet voor terugdeinzen. Zo ontstond ook onze CHILI plugin, ontstaan uit de nood bij een bestaande klant om flyers binnen Akeneo in te richten met een direct link naar CHILI publisher.

Super interessant. Als klant is dat Èchte meerwaarde! Wat was tot nu toe je leukste project?

Niet om een politiek antwoord te geven, maar ik heb eigenlijk geen voorkeur. Bij elk project waar ik op terugblik heb ik iets van: “Ah ja, dat was wel tof en uitdagend”. Er zijn natuurlijk projecten die uitgebreider zijn op vlak van custom functionaliteit of uitdagend qua opzet. Deze vind ik inhoudelijk het leukst om te doen. Het enthousiasme van de klant doet ook veel bij mij. De leukste projecten zijn deze waar de communicatie en het gevoel tussen klant, consultant en ontwikkelaar goed zitten.

Waar zie je jezelf nog in groeien of bijleren?

Bij elk project kom je wel iets nieuw tegen, zo leer je automatisch bij. Soms kriebelt het bij mij om het technische deel van Akeneo bij te leren. Op dit ogenblik is mijn huidige takenpakket echter voldoende ruim en uitdagend genoeg.

Akeneo klinkt als een aantrekkelijk platform waarbinnen heel wat mogelijk is. Je passie en enthousiasme voor Akeneo siert je als werknemer van Induxx! Veel succes nog bij je huidige en toekomstige projecten!

Ontdek onze andere blogs

Nieuws

Gedeelde productcatalogus informatie, eenvoudiger dan ooit.

Nieuws

De bewezen oplossing om je productverhaal op elk kanaal te activeren

Nieuws

Akeneo PIM en Bynder DAM in Connectie, zo makkelijk als ABC