Xandres

Destelbergen, België

Akeneo

Genesys & Magento 2

Integraties

Bezoek Xandres

Over

Xandres staat als Belgisch modemerk bekend om haar elegantie, finesse en kwaliteit die ze uitstraalt.
Het merk werd opgericht in 1968 en laat zich al meer dan 5 decennia inspireren door vrouwen. Daarbij staat de moderne vrouw die tijdloze schoonheid en authenticiteit omarmt centraal. De collecties worden aangeboden in meer dan 150 exclusieve multimerken boetieks, in eigen Xandres stores alsook in hun vernieuwde webshop.

Xandres werkte met een productlijst die binnen het marketingteam beurtelings verschillende verrijkingsfasen onderging en manueel werd aangevuld met informatie. Dit leidde keer op keer tot een tijdsintensief karwei om een product webshop klaar te krijgen.

Aanpak

Xandres had al een eerdere PIM implementatie achter de rug, maar ondervond dat de mogelijkheden niet maximaal benut werden. Hierdoor besloot Xandres, gesterkt door nieuwe inzichten en overtuigd door het belang van een volwaardig PIM project, om haar e-commerce flow te optimaliseren door als eerste stap hun productinformatie onder handen te nemen en hiervoor een nieuw implementatietraject met Induxx op te starten. Daarbij werd een audit uitgevoerd op de reeds bestaande PIM omgeving.

Intensieve, maar vruchtbare workshops werden opgezet om de structuur en logica vanuit hun ERP te vertalen naar bruikbare elementen in Akeneo.
Naast basis artikelinformatie werden voortaan ook extra informatie noden zoals wasvoorschriften, samenstellingen en silhouetten opgevangen.
Er werd een 2-way associatie link opgezet tussen de looks (outfit foto’s) en de individuele producten om hun ‘Shop The Look’ verder te kunnen verrijken.
Daarnaast creëerden we een font attribute voor de stockage van wasinstructie-icoontjes, een functionaliteit die resulteerde in een visueel icoontje binnen de Akeneo UI en tegelijkertijd ook het doorsturen van fysieke wasinstructie-afbeeldingen voorkwam.

Teneinde hun webshop te vernieuwen schakelde Xandres zusterbedrijf PHPro in. Dankzij een samenwerking met onze collega’s van PHPro werd de integratie tussen Akeneo PIM en het nieuwe Magento 2 e-commerce platform opgezet.

Uitdagingen

  • Correcte en consistente data over de verschillende platformen heen
  • Verbinden van ERP, PIM en E-commerce
  • Vertaalslag van ERP data naar bruikbare productdata

Aanwinsten

  • Een duidelijk overzicht van de product verrijking voortgang uitgesplitst over de verschillende kanalen en talen.
  • Een intuïtief systeem dat efficiënt werkt.
  • Een fundament waarop verder gebouwd kan worden.

Conclusie

Xandres is zeer tevreden van de huidige Akeneo implementatie. Door de automatische koppeling met hun ERP is de tijdswinst voor Xandres groot. Zo wordt het e-commerce team niet langer belast met manuele extracties te halen uit het ERP maar kan het voortaan focussen op de essentie, namelijk op het online aanbieden van hun producten.

Het voltallige team is fan van de intuïtieve werking van Akeneo PIM en vindt er gemakkelijk haar weg in terug. Nieuwe medewerkers zijn in een mum van tijd vertrouwd met het systeem waardoor de productiviteit stijgt.

Xandres is ook sterk overtuigd van de combinatie van Akeneo PIM met hun Magento e-commerce platform. De core functionaliteiten van beide systemen worden ten volle benut. Dankzij deze fundamenten kan Xandres haar klanten nog beter van relevante productdata voorzien. Zij ziet de toekomst dan ook positief met nieuwe projecten in het vooruitzicht.

Persoonlijk advies van Xandres

Hun meest waardevolle tip aan bedrijven?

“Neem vooral de tijd om goed de datastructuur uit te denken. Welke data heb ik? Hoe zit ze in mijn ERP of andere systemen? Hoe wil ik ze uiteindelijk gaan tonen op de front-end, of dat nu een webshop, een catalogus of een ander kanaal is? Een goede voorbereiding is alles bij de setup van een PIM-systeem. Werk hierbij samen met een partner die ervaring heeft met Akeneo, een partner die haar structuur en mogelijkheden kent. Leg vertrouwen in een echt partnership.”

Caroline Van den Borre – E-commerce manager ad interim
Bart Heyvaert – IT medewerker

Akeneo is de bron van ons B2C platform. De initiële opzet vraagt tijd maar het leuke is dat eenmaal het loopt je je er geen zorgen meer over hoeft te maken. Het is ‘future-proof’ opgezet.

Bart Heyvaert, Xandres

Heb je hulp nodig voor je product info?

Wij helpen je graag verder!