Revolutioneer productinformatiebeheer met PIM

In de complexe wereld van productbeheer stuiten veel bedrijven op uitdagende hindernissen. Het gebruik van Excel-spreadsheets voor productinformatiebeheer is tijdrovend en foutgevoelig, terwijl de beperkingen van ERP-systemen vaak niet voldoen aan de specifieke behoeften van productgegevensbeheer. Foutieve of verouderde productdata verspreiden zich snel door de organisatie, wat leidt tot inefficiënties en miscommunicatie tussen afdelingen. Daarnaast brengt het onboarden van leveranciersdata en het aansturen van verschillende verkoopkanalen zijn eigen set aan uitdagingen met zich mee, van inconsistentie tot gebrek aan flexibiliteit.
Ontdek hoe een PIM-systeem jouw productbeheer kan transformeren en je bedrijf naar nieuwe hoogten kan leiden.

Deze uitdagingen zijn verleden tijd

Productbeheer in Excel
Productbeheer in ERP
Foutieve/verouderde productdata
Inefficiëntie samenwerking interne afdelingen
Onboarden van leveranciersdata
Aansturen verschillende kanalen

Wat is een PIM-systeem?

Een PIM-systeem, of Product Information Management systeem, is een softwareoplossing die bedrijven helpt bij het centraal beheren, organiseren, en verrijken van hun productinformatie. Dit zorgt ervoor dat consistente en nauwkeurige productgegevens over diverse verkoop- en marketingkanalen verspreid kunnen worden. Het is een essentieel hulpmiddel voor e-commerce, omdat het de efficiëntie verhoogt, de kwaliteit van productdata verbetert en bijdraagt aan een betere klantenervaring.

Wat is een PIM-systeem?

Een PIM-systeem, of Product Information Management systeem, is een softwareoplossing die bedrijven helpt bij het centraal beheren, organiseren, en verrijken van hun productinformatie. Dit zorgt ervoor dat consistente en nauwkeurige productgegevens over diverse verkoop- en marketingkanalen verspreid kunnen worden. Het is een essentieel hulpmiddel voor e-commerce, omdat het de efficiëntie verhoogt, de kwaliteit van productdata verbetert en bijdraagt aan een betere klantenervaring.

Wat lost een pim-systeem op?

Maximaliseer Uw Webshop Efficiëntie met een Product Information Management (PIM) Systeem

Gebruik een PIM-systeem om je productdata te centraliseren en te zorgen voor uniforme data in alle verkoopskanalen. Hierdoor zal de handmatige invoer verminderen, zal je tijd besparen en uiteindelijk het vertrouwen van je klanten winnen.

Dankzij een PIM kan je flexibeler reageren op marktontwikkelingen. Je online aanwezigheid zal ook stijgen omdat je beter zichtbaar bent voor zoekmachines.

Bij Induxx vertrouwen we op onze vaste partner Akeneo.

Voordelen van een PIM-systeem

 • Single Source of Truth
 • Efficiënt Productbeheer
 • Consistente Informatie
 • Tijdsbesparing
 • Snelle Time-to-Market
 • SEO Optimalisatie
 • Verbeterde Klantervaring
 • Multichannel Management
 • Brand Consistency
 • Export Mogelijkheden
 • Verbeterde Samenwerking

Hoe werkt een PIM-systeem?

Het implementeren van een PIM-systeem zoals Akeneo kan de efficiëntie en consistentie van productinformatiebeheer binnen een organisatie aanzienlijk verbeteren. Hierdoor kunnen bedrijven nauwkeurige, actuele en overtuigende productverhalen bieden die de klantervaring verbeteren en verkoopdoelstellingen over alle kanalen ondersteunen.

Gegevensverzameling met je PIM-systeem

 • Doel: Productgegevens uit verschillende bronnen consolideren in een centrale opslagplaats.
 • Activiteiten: Verzamelen van productinformatie van interne systemen (bijv. ERP, CRM) en externe leveranciers of partners. Dit omvat technische specificaties, afbeeldingen, prijzen en beschrijvingen.
 • Uitdagingen: Zorgen voor gegevenskwaliteit, consistentie en volledigheid uit diverse bronnen.

Gegevensbeheer en -verrijking met een PIM

 • Doel: De kwaliteit en waarde van productgegevens voor verschillende kanalen en klantbehoeften verbeteren.
 • Activiteiten: Standaardiseren van gegevensformaten, verrijken van productbeschrijvingen, toevoegen van ontbrekende informatie en classificeren van producten in categorieën. Deze stap omvat vaak kwaliteitscontrolemaatregelen om hoge gegevensnormen te handhaven.
 • Uitdagingen: Een balans vinden tussen gedetailleerde, uitgebreide productinformatie en gebruiksgemak en navigatie voor eindgebruikers.

Gegevensbeheer en kwaliteitscontrole: definiëren van rollen binnen PIM-systeem

 • Doel: Regels en processen vaststellen om de nauwkeurigheid en consistentie van gegevens over tijd te behouden.
 • Activiteiten: Definiëren van gegevensnormen, rollen en permissies binnen het PIM-systeem om te controleren wie gegevens kan toevoegen, bewerken of verwijderen. Implementeren van validatieregels om fouten te voorkomen en naleving van interne en externe normen te waarborgen.
 • Uitdagingen: Gegevens actueel en consistent houden over alle kanalen, terwijl rekening wordt gehouden met de dynamische aard van productassortimenten en specificaties.

Distributie en integratie tussen je PIM-systeem en e-commerceplatform

 • Doel: Productinformatie efficiënt delen en synchroniseren over alle verkoop- en marketingkanalen.
 • Activiteiten: Integreren van het PIM met e-commerceplatforms, marktplaatsen, ERP-systemen en andere digitale kanalen om overal een consistente productpresentatie te waarborgen. Automatiseren van het distributieproces om handmatig werk en potentiële fouten te verminderen.
 • Uitdagingen: Beheren van de diverse vereisten van verschillende kanalen en regio’s, inclusief taalvertalingen, culturele aanpassingen en lokale nalevingskwesties.

Een greep uit onze PIM-realisaties

Bij Induxx zijn we niet aan ons proefstuk toe met Akeneo PIM. Laat je inspireren door onze succesvolle implementaties.

Succesvolle omnichannel strategie voor Veritas.

Ontdek de case

Verkorte time-to-market voor Multipharma.

Ontdek de case

Tijdswinst en efficiëntie voor Xandres.

Ontdek de case

Een intuïtief en centraal databeheer voor Telenet.

Ontdek de case

Benieuwd welke succesverhalen we nog hebben verwezenlijkt?

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?